Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryj smakowitą harmonię kuchni polskiej i włoskiej w naszym przepisie na kluski z mięsem z rosołu, inspirowanym klasycznymi włoskimi gnocchi. Delikatne ciasto i pożywne, mięsne nadzienie przygotowane z mięsa pozostałego z rosołu to świetny sposób na połączenie dobrego smaku i pragmatyzmu. Kluski podawaj polane rozpuszczonym masłem i podsmażoną cebulką lub serwuj w towarzystwie grzybowego sosu.
Składniki
Umyj ziemniaki i ugotuj je w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź ziemniaki, poczekaj, aż lekko przestygną, obierz je i rozgnieć tłuczkiem. Przełóż ziemniaki do miski, dodaj mąkę, jajko, dopraw solą i czarnym pieprzem. Ugnieć na gładką, równą masę i odstaw.
Przejdź do przygotowania nadzienia. Obierz ugotowane mięso z kości i skór, po czym zmiel w malakserze lub przemiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na najmniejszych oczkach. Umieść mięso i cebulę w misce, dopraw solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
Z ziemniaczanego ciasta nabieraj porcje łyżką. Uformuj w dłoniach kulkę, lekko spłaszcz, zrób palcem dziurkę na nadzienie, do środka włóż mięsną masę i zamknij kluskę szczelnie otaczając farsz ziemniaczanym ciastem. Formuj kluski do pełnego wykończenia składników.
W dużym garnku zagotuj wodę i osól. Pojedynczo wkładaj kluski do wrzątku i gotuj do wypłynięcia. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej odkładaj je na tacę. Kluski z mięsem z rosołu podawaj na gorąco. Możesz polać je rozpuszczonym masłem, grzybowym bądź pomidorowym sosem.