Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z ricotty to delikatna i apetyczna przekąska, łącząca subtelność białego sera z aromatem parmezanu. Przygotowane z ricotty, jajek, mąki i parmezanu tworzą gładkie i miękkie ciasto, które można formować na różne sposoby. Po ugotowaniu kluski są podsmażone, dzięki czemu stają się złociste i chrupiące na zewnątrz, zachowując przy tym miękki środek. Polane masłem i posypane wiórkami parmezanu świetnie sprawdzą się jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i duszonych warzyw.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 843
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8975
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10580
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4761
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 843
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8975
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10580
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4761
Składniki
Ser mocno odciśnij z nadmiaru wilgoci. Najlepiej umieścić ser na gęstym sicie wyłożonym złożoną gazą i odcisnąć płyn. Osuszoną ricottę włóż do miski. Lekko ubite jajko i żółtko dodaj do sera, dosyp drobno starty parmezan, mąkę, dopraw solą i czarnym pieprzem. Na początek możesz dodać mniej mąki i dopiero po wymieszaniu (ewentualnie) dosypać więcej. Gotowe ciasto powinno być miękkie, gładkie i zwarte. Z ciasta możesz uformować wałek i ostrym nożem ciąć go na kawałki, aby powstały formy kopytek lub odrywać kawałki ciasta, formować kulki i lekko spłaszczać, by powstały kształty klusek.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli. Wrzucaj kluski partiami, aby się nie posklejały i gotuj ok. 3 minuty od wypłynięcia. Po czym wyławiaj cedzakową łyżką i odkładaj na tacę. Na dużej patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż kluski z ricotty, aby stały się rumiane i chrupiące. W środku nadal zostaną przyjemnie miękkie.
Gotowe kluski wyjmij na talerz, polej rozpuszczonym masłem i posyp tartym parmezanem. Serwuj samodzielnie, z daniami mięsnymi, sosem pomidorowym lub duszonymi warzywami.