Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z ziemniaków i sera to bardzo proste, lecz bardzo uniwersalne danie, które przygotujesz z podstawowych składników. Kluski przypominają kopytka, choć dodatek twarogu powoduje, że stają się miększe i delikatniejsze. W zależności od preferencji możesz podać kluski na słodko lub słono, np. z cukrem, podsmażoną na maśle bułką tartą lub śmietaną.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 26
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 26
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przestudź i przepuść przez praskę. Stopniowo dosypuj obie mąki i mieszaj, aby nie powstawały grudki. Następnie dodaj jajko, pokruszony ser i wyrób jednolite, delikatne ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Z ciasta odrywaj porcje, formuj wałeczki, następnie odcinaj lub odrywaj fragmenty o szerokości ok. 3 cm. Kluski mogą przypominać kopytka lub uformuj je w kulki.
W garnku zagotuj wodę, posól ją i partiami gotuj kluski. Wykładaj je z wody za pomocą łyżki cedzakowej 1 minutę od wypłynięcia. Kluski możesz polać rozpuszczonym masłem, aby się nie posklejały, a potem podaj z ulubionymi dodatkami.