Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski zakopiańskie będą świetnym pomysłem na szybki obiad. Przygotowuje się tak samo, jak leniwe, z tą różnicą, że zamiast twarogu dodawana jest bryndza. Równie dobrze smakują zaraz po ugotowaniu, ale także odsmażone na klarowanym maśle na drugi dzień.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5398
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1357
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5398
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 911
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11846
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1357
Składniki
Ziemianki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odstaw do przestygnięcia.
Do ziemniaków dodaj ser i za pomocą tłuczka rozgnieć. Dodaj jajko, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka i nie kleić się do rąk.
Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i podziel na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj wałek o grubości 3 cm. Za pomocą noża odkrawaj pod skosem kawałki ciasta.
W dużym garnku zagotuj wodę, następnie wrzuć kluski i zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Możesz podawać je z bułką tartą, podsmażoną cebulą czy kwaśną śmietaną.