Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski zapiekane z serem to doskonała propozycja na szybki obiad dla całej rodziny. Niewiele pracy, a zadowolenie domowników gwarantowane. Makaron wychodzi bardzo kremowy i aromatyczny. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1165
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1743
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5891
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1165
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1743
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5891
Składniki
Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę posiekaj drobno, surowy boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na odrobinie oliwy. Odstaw.
Przygotuj ser cheddar i mozzarellę. Pokrój w kostkę albo zetrzyj na tarce. W średnim garnku rozpuść masło. Kiedy się rozpuści, zmniejsz moc palnika do średniego. Wsyp mąkę i zamieszaj energicznie, aby nie było grudek. Dolewaj teraz mleko, cały czas mieszając. Dodaj teraz ser cheddar oraz mozzarellę. Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Sos powinien zrobić się gęsty, jeśli będzie zbyt zbity, dodaj jeszcze mleko. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, czosnkiem granulowanym oraz bazylią.
Połącz makaron z sosem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp serem i włóż do piekarnika na 20 minut na 190 stopni Celsjusza.