Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z ziemniaków, do którego każdy podchodzi z sentymentem. Świeżo ugotowane kluski ziemniaczane, okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką smakują rewelacyjnie. Są tak dobre, że można je powtarzać co tydzień. Zobaczcie, jak je zrobić.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na gęste sito i odcedzamy nad miską z nadmiaru wody.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko i szczyptę soli. Następnie wrzucamy odcedzone ziemniaki oraz "krochmal" (osad), który powstał w misce z sokiem po odciśnięciu startych ziemniaków. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy łyżeczkę soli. Przy użyciu dwóch łyżek formujemy kluseczki ziemniaczane, które wrzucamy na osolony wrzątek.
Kluski ziemniaczane gotujemy przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ugotowane kluseczki wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do durszlaka, żeby całkowicie obciekły z wody.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w piórka i dorzucamy do boczku. Smażymy do zarumienienia.
Kluski ziemniaczane serwujemy na ciepło okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką.