Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam dziś szybki obiadek a mianowicie kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz mąki bez dodatku jajka. To takie moje wymyślone danie które wykonamy w pięć minut a najeść można się do syta
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16807
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 92
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 312
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 829
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23575
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16807
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 92
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 312
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 829
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23575
Składniki
Przygotowane ziemniaki obrać przekroić na pół i dokładnie umyć, do garnka przełożyć umyte ziemniaki posolić i zalać wodą ( ja zalewam ciepłą wodą szybciej się gotują ) ugotować do pełnej miękkości następnie odlać wodę osuszyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej przygotować je wieczorem )
Tuż przed przygotowaniem obiadu ziemniaki zmielić maszynką o drobnym sitku lub użyć praski do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków dodać jogurt naturalny oraz wsypać mąkę w zależności od konsystencji ziemniaków ( moje były rzadkawe inaczej takie wodniste ). Całość dokładnie wyrobić do połączenia się dodanych składników, ciasto powinno być lekko kleiste
Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane, do garnka wlać wodę posolić ją i zagotować następnie po zagotowaniu zmniejszyć gaz. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie nabrać niewielką ilość ciasta ziemniaczanego i wkładać do gotującej się wody od czasu wypłynięcia na wierzch gotować kluski przez dwie minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody i układać na talerzu
Gotowe pyszne delikatne i bardzo mięciutkie kluseczki ziemniaczane podałam ze skwarkami wytopionymi ze słoniny wieprzowej oraz dodatkowo do popicia jogurt naturalny, z podanych składników jest to obiad dla trzech osób jeżeli jest więcej osób w domu wystarczy zwiększyć ilość składników. Tak przygotowane kluski można zajadać z ulubionym sosem i np. kawałkiem mięsa. Kluski jak gorące tak samo i zimne smakują wyśmienicie, jeżeli zostanie wam klusek można je podsmażyć na masełku