Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowałam dziś szybki obiadek a mianowicie kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz mąki bez dodatku jajka. To takie moje wymyślone danie które wykonamy w pięć minut a najeść można się do syta
mięciutkie kluseczki doskonałe do schabu po francusku albo wystarczy polać ś...
Odsłon: 8924
Przepis na te pączki znalazłam w gazecie,troszkę go zmieniłam,zamiast rodzyn...
Odsłon: 18954
Nieraz nie ma czasu na przygotowanie obiadu. Tu jednak można bardzo szybko si...
Odsłon: 7628
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 225
Ta roladka jest super propozycją na bardzo smaczną przekąskę. Nie jest trudna...
Odsłon: 225
Składniki
Przygotowane ziemniaki obrać przekroić na pół i dokładnie umyć, do garnka przełożyć umyte ziemniaki posolić i zalać wodą ( ja zalewam ciepłą wodą szybciej się gotują ) ugotować do pełnej miękkości następnie odlać wodę osuszyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej przygotować je wieczorem )
Tuż przed przygotowaniem obiadu ziemniaki zmielić maszynką o drobnym sitku lub użyć praski do ziemniaków. Do przeciśniętych ziemniaków dodać jogurt naturalny oraz wsypać mąkę w zależności od konsystencji ziemniaków ( moje były rzadkawe inaczej takie wodniste ). Całość dokładnie wyrobić do połączenia się dodanych składników, ciasto powinno być lekko kleiste
Gdy mamy już przygotowane ciasto ziemniaczane, do garnka wlać wodę posolić ją i zagotować następnie po zagotowaniu zmniejszyć gaz. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie nabrać niewielką ilość ciasta ziemniaczanego i wkładać do gotującej się wody od czasu wypłynięcia na wierzch gotować kluski przez dwie minuty na wolnym ogniu. Ugotowane wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody i układać na talerzu
Gotowe pyszne delikatne i bardzo mięciutkie kluseczki ziemniaczane podałam ze skwarkami wytopionymi ze słoniny wieprzowej oraz dodatkowo do popicia jogurt naturalny, z podanych składników jest to obiad dla trzech osób jeżeli jest więcej osób w domu wystarczy zwiększyć ilość składników. Tak przygotowane kluski można zajadać z ulubionym sosem i np. kawałkiem mięsa. Kluski jak gorące tak samo i zimne smakują wyśmienicie, jeżeli zostanie wam klusek można je podsmażyć na masełku
Przepisy Dania główne
Dania główne
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Dania główne
Kotlety z kiełbasy
Dania główne
Boeuf bourguignon
Dania główne
Kurczak zapiekany w zielonym sosie.
Karminadle z płatkami owsianymi i jabłkiem
Coś dla miłośników śląskich karminadli a polskich kotletów mielonych .
Odsłon: 351
Kotlety z kiełbasy
Danie z PRL - u , smaczne i szybkie. Takie kotlety możemy przygotować z szero...
Odsłon: 198