Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2329 Ocena: 51786
Dodano: 05.02.2019
Odsłon: 2236
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną.
Z przygotowanej masy formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Cebule kroimy w piórka, szklimy na maśle, następnie dodajemy pokrojone w paski papryki, smażymy 5 min, zalewamy bulionem i sokiem pomidorowym. Gotujemy przez 20 min, następnie dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną z wywarem, rozprowadzamy, zmniejszamy płomień.
Do sosu wkładamy kluski i gotujemy razem 10 min, cały czas mieszając.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

konhambos 14 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
cudny kolor! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Fram 11 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
biorę ten pomysł !!!masło 1 łyżka? Odpowiedzi: 1 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 07 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Oczy by zjadły.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 06 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Królestwo za taką kluseczkę!:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 06 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne ;-D1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 05 lutego 2019Zgłoś do usunięcia
o i słynne kozie masło :)1 Kto głosował? | Odpowiedz