Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne.Takie kluski robiła moja babcia. Zawsze najbardziej podobały mi się w kluchach dołki po odciśniętych palcach. Podane z usmażoną cebulką są najlepsze.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44702
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182179
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 300
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44702
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182179
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 300
Składniki
Cebulki pokroić w ćwierć plasterki i zeszklić na patelni, na oleju rzepakowym. Delikatnie oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, albo przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć na sicie. Z podstawionej pod sito salaterki odlać wodę, a skrobię, która zebrała się na dnie przełożyć do startych ziemniaków. Ziemniaki surowe i gotowane pomieszać razem z dodatkiem mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i soli. Wybierać ręką małe porcje masy i ściskać delikatnie w dłoni, tak, żeby widoczne były odciśnięte palce. Wkładać do garnka z gotującą się, posoloną wodą. Gotować kilka minut, aż kluchy wypłyną. Łyżką cedzakową wyławiać i przekładać na patelnię z cebulką. Pomieszać kluski z cebulką i od razu podawać na talerze. Można podać z buraczkami, albo inną sałatką. Smacznego