Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczane z mięsem

Przepis dnia 2019-11-07
Kluski ziemniaczane z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2141 Ocena: 47705

Dodano:

Odsłon: 813

Kuchnia polska ma swój urok. Powracając z podróży (nie uwłaczając innym kuchniom), koniecznie powracamy do naszej tradycyjnej kuchni. Kluski ziemniaczane z mięsem, marzyły nam się od dawna. Prosto, smacznie i syto.

Składniki

  • Kluski:
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanej cebuli. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

    Kluski:

    Ziemniaki (0,7 kg) gotujemy (studzimy i robimy puree), pozostałe ścieramy na tarce do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem (wyrabiamy), dodajemy mąkę (ponownie wyrabiamy). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na środek kładziemy farsz, formujemy „szczelną” kulkę.
    Gotujemy 7 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię osolonego wrzątku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń