Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartacze, pyzy czy kluski ziemniaczane - zwał jak zwał te są przepyszne. Są bardzo delikatne i poprostu przepyszne. No i oczywiście wykorzystacie do nich np. mięso z rosołu.
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Zupa szparagowa z cukinią, szpinakiem i pulpecikami. Pulpety przygotowałam ze...
Odsłon: 79
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 93
Składniki
Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia. Mięso obrać i zmielić w maszynce, dodać warzywa z rosołu (marchew, pietruszka, seler) i podsmażoną jedną cebulkę. Ziemniaki ugnieść na płasko w misce, podzielić na 4 równe części i jedną wyjąć i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną (oczywiście wyjętą część ziemniaków również dodajemy). Dodajemy jeszcze jajko i wszystko chwilę wyrabiamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta i rozklepujemy na dłoni, w środek wkładamy farsz mięsny i dokładnie sklejamy formując kulki lub wałeczki. Gotujemy w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2-3 minutki. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką.