Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki obiad na szybko serwowany przez naszą babcię wiosną i latem, kiedy było dużo pracy w gospodarstwie i na polu. Kluski składają się z dwóch składników. Okrasa do nich dowolna, ale ta z wędzonej słoninki jest wyjątkowo smaczna. Do takiego dania często podawano na wsi maślankę lub kwaśne mleko. Prosty, pyszny posiłek i wspomnienie sielskich wakacji u babci na wsi.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1451
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1451
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub doskonale ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane.
Przekładamy do dużej miski gotowane i starte ziemniaki, solimy i krótko wyrabiamy. Następnie wyrównujemy masę, dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki. Wyrabiamy ciasto szybko, aż będzie zwarte i będziemy mogli formować z niego kluski.
Kulamy kluski dowolnej wielkości -nasze są mniej więcej rozmiaru orzechów włoskich.
W dużym garnku nastawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy.
Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy ogień mocno i gotujemy je około 5-7 minut. Woda ma tylko mrugać. Klusek nie mieszamy. Wystarczy kilka razy energicznie poruszać garnkiem i wypłyną na wierzch nie przyklejając się do dna.
W międzyczasie słoninę kroimy w kostkę, wrzucamy na zimną patelnię i pomału wytapiamy ją na średnim ogniu. Kiedy będzie lekko zrumieniona dorzucamy cebulę pokrojoną w plasterki lub piórka. Przyrumieniamy cebulę.
Gotowe kluski wykładamy na talerze i okraszamy.
Kluski ziemniaczane z okrasą z wędzonej słoninki gotowe!
Nasze rady:
Z podanych przez nas proporcji wychodzi 50-60 klusek. Można jednak zmniejszyć składniki o połowę. My część zamroziłyśmy, ponieważ kluski doskonale przechowują się w zamrażarce.
Okrasę można zrobić nie tylko z wędzonej słoniny. Można użyć do okraszenia klusek boczku, masła lub sosu pieczeniowego.
Kluski też są smaczne z sosami z owoców na słodko lub zwyczajnie polane masłem i posypane cukrem.