Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z serem to danie, dzięki któremu można wspomnieniami powrócić do dzieciństwa i smakołyków przygotowywanych przez babcię. Kluski są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Charakteryzują się delikatnie słodko-kwaśnym smakiem twarogu, dzięki czemu można je przygotować zarówno w wersji wytrawnej z cebulką czy boczkiem, jak i na słodko – z jogurtem czy sosem owocowym.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, przez ok. 20 minut. Odcedź i przestudź. Za pomocą tłuczka rozgnieć je na jednolitą masę. Przenieś masę do miski. Dodaj twaróg, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt wodnista, dosypuj po łyżce mąki, za każdym razem dobrze mieszając. Uformuj kluski o średnicy ok. 4-5 cm.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Wyławiaj je po ok. 4-5 minutach od wypłynięcia. Kluski ziemniaczane z serem podawaj na ciepło, z dodatkiem podsmażonej cebulki lub bułki tartej. Sprawdzi się także jogurt naturalny czy śmietana.