Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z serem to danie, dzięki któremu można wspomnieniami powrócić do dzieciństwa i smakołyków przygotowywanych przez babcię. Kluski są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Charakteryzują się delikatnie słodko-kwaśnym smakiem twarogu, dzięki czemu można je przygotować zarówno w wersji wytrawnej z cebulką czy boczkiem, jak i na słodko – z jogurtem czy sosem owocowym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2007
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5389
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2007
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5389
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, przez ok. 20 minut. Odcedź i przestudź. Za pomocą tłuczka rozgnieć je na jednolitą masę. Przenieś masę do miski. Dodaj twaróg, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt wodnista, dosypuj po łyżce mąki, za każdym razem dobrze mieszając. Uformuj kluski o średnicy ok. 4-5 cm.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Wyławiaj je po ok. 4-5 minutach od wypłynięcia. Kluski ziemniaczane z serem podawaj na ciepło, z dodatkiem podsmażonej cebulki lub bułki tartej. Sprawdzi się także jogurt naturalny czy śmietana.