Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane z serem to danie, dzięki któremu można wspomnieniami powrócić do dzieciństwa i smakołyków przygotowywanych przez babcię. Kluski są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Charakteryzują się delikatnie słodko-kwaśnym smakiem twarogu, dzięki czemu można je przygotować zarówno w wersji wytrawnej z cebulką czy boczkiem, jak i na słodko – z jogurtem czy sosem owocowym.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 31
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21670
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 31
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21670
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, przez ok. 20 minut. Odcedź i przestudź. Za pomocą tłuczka rozgnieć je na jednolitą masę. Przenieś masę do miski. Dodaj twaróg, jajka i sól. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt wodnista, dosypuj po łyżce mąki, za każdym razem dobrze mieszając. Uformuj kluski o średnicy ok. 4-5 cm.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Wyławiaj je po ok. 4-5 minutach od wypłynięcia. Kluski ziemniaczane z serem podawaj na ciepło, z dodatkiem podsmażonej cebulki lub bułki tartej. Sprawdzi się także jogurt naturalny czy śmietana.