Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W zasadzie terminy produktów przyparły nas do muru, więc powstał pomysł na wykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 30
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 496
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1063
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 251
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 30
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 496
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1063
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 251
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (najmniejsze oczka). Ziemniaki mieszamy z mąką do uzyskania jednolitej masy. Sos malinowy : maliny, osuszamy, dodajemy ocet balsamiczny i miód, miksujemy. Przekładamy do rondelka, gotujemy do uzyskania ulubionej gęstości, odstawiamy. Po ostudzeniu przecieramy przez sito. Ser mieszamy z sosem, do smaku możemy doprawić cukrem pudrem. Z masy mączno-ziemniaczanej formujemy placuszki, na środku każdego układamy farsz i formujemy kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku, 5-7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy. Śmietankę, cienkim strumieniem, przelewamy do garnka, dodajemy esencję waniliową, chili, cynamon, cukier trzcinowy i redukujemy do ulubionej konsystencji sosu. Cały czas mieszamy. Polewamy nim kluski.