Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski ziemniaczane ze śliwkami albo inaczej knedle ze śliwkami to pyszne sezonowe danie. Bardzo sycące, które z powodzeniem można podać jaki słodki obiad lub też kolację.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4923
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4923
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praskę Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki: jajko i oba rodzaje mąki Dokładnie wyrabiamy ciasto. Na początku będzie kleiste
Myjemy śliwki, pozbawiamy pestek
Od ciasta odrywamy jego kawałek, rozpłaszczamy w dłoniach, kładziemy na nim śliwkę i zawijamy ją w ciasto. W dłoniach formujemy okrągłą kulkę
W dużym garnku zagotowujemy wodę, delikatnie solimy i wrzucamy kluski. Od momentu ponownego zagotowania sie wody gotujemy 3-4 minuty
Odcedzamy, polewamy wcześniej przygotowaną bułką tartą na maśle z dodatkiem szczypty cynamonu i słodzimy