Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie kluski różnego rodzaju a mianowicie w formie klusek śląskich ? Podam wam świetny pomysł na kluski z dodatkiem buraka czerwonego. Tak sobie siedziałam i miałam nic nie gotować no cóż nie byłabym sobą gdybym nie ugotowała toć nie mogłabym tego przeżyć, więc na szybko wymyśliłam kluski a że miałam w domu akurat buraka nie musiałam schodzić do piwnicy to dodałam do ziemniaków i razem ugotowałam. To już wiecie że lubię kuchenne kombinacje.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 491
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 108
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 152
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 491
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 108
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 152
Składniki
Przygotować ziemniaki oraz buraki. Obrać wszystko umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki z burakami odlać i osuszyć za pomocą gazu ( postąpić dokładnie tak jakbyśmy gotowali ziemniaki do obiadu, ja żeby szybciej wystygły studziłam na oknie z przeciągiem ).
Jak już ziemniaki ostygły do tego stopnia że można wziąć je do rąk, przecisnąć przez praskę razem z burakami do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa o drobnych oczkach. Do przeciśniętych ziemniaków wbić całe jajka i dodać obie mąki. Wszystko razem wyrobić za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
Przygotowane ciasto ziemniaczano - buraczane nabierać do ręki mały kawałek i formować kuleczkę lub dowolny kształt. Do garnka wlać wodę posolić ją. Jak już woda w garnku się zagotuje wkładać uformowane kuleczki. Od czasu zagotowania się wody z kluskami gdy wypłyną one na wierzch wtedy zmniejszyć gaz i pogotować je przez 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ugotowane kluski podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można również robić w nich dziurkę i będą jako śląskie a wtedy takie z dziurką można podać np. z gulaszem lub kto z czym będzie miał ochotę. Powiem wam że kluski wyszły rewelacyjne i dobry kamuflaż przed dziećmi które np. nie lubią warzyw czy buraków.