Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ziemniaczano - buraczane.

Kluski ziemniaczano - buraczane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 705 Ocena: 4524

Dodano:

Odsłon: 118

Lubicie kluski różnego rodzaju a mianowicie w formie klusek śląskich ? Podam wam świetny pomysł na kluski z dodatkiem buraka czerwonego. Tak sobie siedziałam i miałam nic nie gotować no cóż nie byłabym sobą gdybym nie ugotowała toć nie mogłabym tego przeżyć, więc na szybko wymyśliłam kluski a że miałam w domu akurat buraka nie musiałam schodzić do piwnicy to dodałam do ziemniaków i razem ugotowałam. To już wiecie że lubię kuchenne kombinacje.

Składniki

  • 1,400 kg ziemniaków,
  • 220 g buraków czerwonych,
  • 3 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka poj. 210 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 3 jajka.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski ziemniaczano - buraczane.

Przygotowanie

  1. Przygotować ziemniaki oraz buraki. Obrać wszystko umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki z burakami odlać i osuszyć za pomocą gazu ( postąpić dokładnie tak jakbyśmy gotowali ziemniaki do obiadu, ja żeby szybciej wystygły studziłam na oknie z przeciągiem ).

  2. Jak już ziemniaki ostygły do tego stopnia że można wziąć je do rąk, przecisnąć przez praskę razem z burakami do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa o drobnych oczkach. Do przeciśniętych ziemniaków wbić całe jajka i dodać obie mąki. Wszystko razem wyrobić za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą.

  3. Przygotowane ciasto ziemniaczano - buraczane nabierać do ręki mały kawałek i formować kuleczkę lub dowolny kształt. Do garnka wlać wodę posolić ją. Jak już woda w garnku się zagotuje wkładać uformowane kuleczki. Od czasu zagotowania się wody z kluskami gdy wypłyną one na wierzch wtedy zmniejszyć gaz i pogotować je przez 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.

  4. Ugotowane kluski podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można również robić w nich dziurkę i będą jako śląskie a wtedy takie z dziurką można podać np. z gulaszem lub kto z czym będzie miał ochotę. Powiem wam że kluski wyszły rewelacyjne i dobry kamuflaż przed dziećmi które np. nie lubią warzyw czy buraków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń