Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie kluski różnego rodzaju a mianowicie w formie klusek śląskich ? Podam wam świetny pomysł na kluski z dodatkiem buraka czerwonego. Tak sobie siedziałam i miałam nic nie gotować no cóż nie byłabym sobą gdybym nie ugotowała toć nie mogłabym tego przeżyć, więc na szybko wymyśliłam kluski a że miałam w domu akurat buraka nie musiałam schodzić do piwnicy to dodałam do ziemniaków i razem ugotowałam. To już wiecie że lubię kuchenne kombinacje.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2353
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4296
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74355
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2353
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4296
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74355
Składniki
Przygotować ziemniaki oraz buraki. Obrać wszystko umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki z burakami odlać i osuszyć za pomocą gazu ( postąpić dokładnie tak jakbyśmy gotowali ziemniaki do obiadu, ja żeby szybciej wystygły studziłam na oknie z przeciągiem ).
Jak już ziemniaki ostygły do tego stopnia że można wziąć je do rąk, przecisnąć przez praskę razem z burakami do ziemniaków lub zmielić maszynką do mięsa o drobnych oczkach. Do przeciśniętych ziemniaków wbić całe jajka i dodać obie mąki. Wszystko razem wyrobić za pomocą rąk do połączenia się wszystkich składników ze sobą.
Przygotowane ciasto ziemniaczano - buraczane nabierać do ręki mały kawałek i formować kuleczkę lub dowolny kształt. Do garnka wlać wodę posolić ją. Jak już woda w garnku się zagotuje wkładać uformowane kuleczki. Od czasu zagotowania się wody z kluskami gdy wypłyną one na wierzch wtedy zmniejszyć gaz i pogotować je przez 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ugotowane kluski podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoniny. Można również robić w nich dziurkę i będą jako śląskie a wtedy takie z dziurką można podać np. z gulaszem lub kto z czym będzie miał ochotę. Powiem wam że kluski wyszły rewelacyjne i dobry kamuflaż przed dziećmi które np. nie lubią warzyw czy buraków.