Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i nie drogie kluski zwane kopytkami. Takie kluski pamiętam z mojego rodzinnego domu, gdy moja babcia podawała nam je ze skwarkami z wędzonego boczku. Były przepyszne.
garnek, nóż, tłuczek, łyżka cedzakowa,
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44663
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182106
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 261
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44663
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182106
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 261
Składniki
Ziemniaki po obraniu, opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami. Kluski wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym. Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku.
Kluski gotowe do ugotowania.