Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i nie drogie kluski zwane kopytkami. Takie kluski pamiętam z mojego rodzinnego domu, gdy moja babcia podawała nam je ze skwarkami z wędzonego boczku. Były przepyszne.
garnek, nóż, tłuczek, łyżka cedzakowa,
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 940
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23079
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15499
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 940
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23079
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15499
Składniki
Ziemniaki po obraniu, opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami. Kluski wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym. Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku.
Kluski gotowe do ugotowania.