Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i nie drogie kluski zwane kopytkami. Takie kluski pamiętam z mojego rodzinnego domu, gdy moja babcia podawała nam je ze skwarkami z wędzonego boczku. Były przepyszne.
garnek, nóż, tłuczek, łyżka cedzakowa,
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 252
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 137
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 372
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1530
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 252
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 137
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 372
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1530
Składniki
Ziemniaki po obraniu, opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu odcedzić, ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać jajka i sól oraz stopniowo dodawać mąkę pszenną. Ciasto wyrabiać, aż stanie się gładkie, jednolite i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałek i pokroić na małe kluski zwane kopytkami. Kluski wrzucać partiami na gotującą, osoloną wodę i gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z mięsem, gulaszem lub sosem pomidorowym. Można również podawać polane ze skwarkami z wędzonego boczku.
Kluski gotowe do ugotowania.