Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle bawarskie, czyli knedle ziemniaczane z farszem przygotowanym z grzanek i skwarków to niezwykle proste, treściwe i smaczne danie. Oryginalny przepis pochodzi z 1913 roku i można go znaleźć w przedwojennej publikacji pt. „Uniwersalna książka kucharska” autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej. Warto wspomnieć, że wymieniona książka doczekała się, aż 10 wydań i przekładu na język angielski. Sekretem wspaniałego smaku knedli bawarskich są przede wszystkim proste, tanie i dostępne dla każdego składniki.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15707
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1462
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12630
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15707
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1462
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12630
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze części i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę i odstaw do przestudzenia.
Słoninę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, ściągnij z ognia i przełóż do miski.
Kromki chleba również pokrój w drobną kostkę. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Podpiekaj przez 10 minut do uzyskania chrupiących kawałków.
Gotowe grzanki wymieszaj ze skwarkami.
Do przestudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj.
Z powstałej masy w dłoniach uformuj placek. Na jego środku wyłóż łyżeczkę grzanek ze skwarkami, następnie zawiń w kulę.
W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Gotowe knedle wrzucaj na gorącą wodę i gotuj przez kilka minut.
Podawaj z okrasą ze smalcu, boczku lub posypane bułką tartą.