Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle bawarskie to idealny dodatek do potraw z dużą ilością sosu – są niczym gąbka i wchłaniają cały płyn, przejmując jego smak i dodając nieco aromatu też od siebie. Potrawa wywodzi się z Niemiec, gdzie jest prawdziwym przysmakiem!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 126
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 565
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 126
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 565
Składniki
Bułki pokrusz lub rozerwij i włóż je do dużej miski.
Mleko zagotuj w garnuszku i zalej nim bułki. Wymieszaj i przykryj miskę folią aluminiową. Odstaw na 30 minut.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez 3-4 minuty, do zeszklenia. Przełóż ją do namoczonych w mleku bułek. Dodaj jajko, drobno posiekaną pietruszkę i gałkę muszkatołową.
Wszystko krótko wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie przykryj mieszankę i odstaw na kolejne 15 minut.
Zwilż dłonie i zroluj ciasto w roladę, upewniając się, że jej powierzchnia jest idealnie gładka, bez żadnych dziur i szczelin. Owiń ją szczelnie w folię aluminiową.
Wszystkie składniki płynu do gotowania włóż do dużego garnka i zalej wodą na wysokość ok. ½ garnka. Doprowadź do wrzenia.
Delikatnie włóż knedla owiniętego w folię spożywczą i wyłącz ogień. Odstaw go pod przykrywką na ok. 30 minut. Następnie wyjmij go i pozwól roladzie odpocząć przez 5-10 minut przed zdjęciem folii i krojeniem.
Knedla krój ostrym, lekko zwilżonym nożem na kawałki o grubości ok. 1,5 cm.
Knedle bawarskie podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Świetnie sprawdzą się do potraw z dużą ilością sosu – gulaszy czy pieczeni.