Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle bułczane

Knedle bułczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 339 Ocena: 4275

Dodano:

Odsłon: 766

Przepis na czeskie knedle bułczane.

Składniki

  • bułka czerstwa ale nie twarda
  • 300g mąki krupczatki
  • łyżeczka soli
  • 150 ml mleka
  • łyżeczka cukieru
  • 7g g drożdży (suchych lub świeżych)
  • jajko
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Knedle bułczane

Przygotowanie

  1. Bułkę pokroić w małe kosteczki W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i odstawić na ok 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, dodajemy jajko i pokrojone bułki , wszystko starannie wyrabiamy ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce, na ok 40 minut. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy i dzielimy na wie części i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.


    Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Gotujemy z jednej strony 15 minut, obracamy i z drugiej strony jeszcze 10 minut
    Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).
    Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz).
    Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż dwa dni w lodówce nie wytrzymają, warto zapakować je do folii). Przed podgrzewaniem chłodne knedle można kroić nożem. Nie gotujemy podgrzewamy je na parze.
    Knedle są pracochłonne ale naprawdę bardzo smaczne polecam i życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 01 grudnia 2021 To juz wyzsza szkola kulinarna! zabieram sie do nich od dluzszego czasu, dzieki za instrukcje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń