Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 211
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8012
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 657
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 56
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 107
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 211
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8012
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 657
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 56
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 107
Składniki
Bułkę pokroić w małe kosteczki W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i odstawić na ok 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, dodajemy jajko i pokrojone bułki , wszystko starannie wyrabiamy ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce, na ok 40 minut. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy i dzielimy na wie części i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Gotujemy z jednej strony 15 minut, obracamy i z drugiej strony jeszcze 10 minut Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią). Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz). Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż dwa dni w lodówce nie wytrzymają, warto zapakować je do folii). Przed podgrzewaniem chłodne knedle można kroić nożem. Nie gotujemy podgrzewamy je na parze. Knedle są pracochłonne ale naprawdę bardzo smaczne polecam i życzę smacznego.