Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą

Przepis dnia 2019-04-05
Knedle bułczane z zasmażaną kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 943

Przepis na specjalność kuchni czeskiej.

Składniki

  • Składniki na kapustę zasmażaną:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie marchewki
  • cebula
  • natka pietruszk
  • sól, pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • masło
  • 2 mąki
  • Składniki na knedle bułczane
  • 2 czerstwe bułki ale nie twarde
  • ½ kg mąki krupczatki
  • sól
  • 250 ml mleka
  • cukier
  • 10g drożdży
  • jajko
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie kapusty zasmażanej:

    Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku i posypać posiekaną pietruszką.

  2. Wykonanie knedli bułczanych:
    Bułki pokroić w małe kosteczki i wymieszać z mąka i łyżeczką soli. W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru i odstawić na dziesięć minut do wyrośnięcia. Po tym czasie mleko dolewamy do miski, dodajemy jedno jajko i wyrobić ciasto – trzeba je wygnieść naprawdę staranie, jeśli jest zbyt rzadkie , dodajemy odrobinę mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieplejsze miejsce. Po czterdziestu minutach znów je wyrobimy i zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez dwadzieścia minut. Po wyrośnięciu z ciasta przygotowujemy cztery wałki, z których ugotujemy bułczane knedle.
    Na kuchence postawić szeroki garnek z osolona wodą i kiedy zacznie się gotować włożyć do niej przygotowane surowe knedle. Najprawdopodobniej wszystkie naraz nie zmieszczą się w garnku. Gotujemy po dwa knedle. Knedle bułczane w czasie gotowania powinny zwiększyć swoja objętość. Gotujemy pod przykryciem dziesięć minut, potem je odwracamy i dogotowujemy jeszcze przez dziesięć minut. Po wyciągnięciu z wody musimy knedle szybko w kilku miejscach przekuć widelcem, inaczej się zetną, zwłaszcza jeśli w kuchni jest zimno. Ciepły knedel kroimy na centymetrowe plastry (najlepiej nicią).


    Pokrojone plastry rozłożyć na talerzu, dodać do nich danie główne (najbardziej znanymi przepisami z knedlami to pieczona wieprzowina z kapustą, kaczka, gęś albo gulasz).
    Jeśli nie wykorzystamy wszystkich przygotowanych bułczanych knedli, pozostałych ugotowanych wałków nie kroimy, ale zastawiamy je w całości do następnego dnia (dłużej niż dwa dni w lodówce nie wytrzymają, warto zapakować je do folii). Przed podgrzewaniem chłodne knedle można kroić nożem. Nie gotujemy podgrzewamy je na parze.
    Knedle są pracochłonne ale naprawdę bardzo smaczne polecam i życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 01 kwietnia Uwielbiam ale nie zawsze mi takie wychodzą .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 marca Przepyszne,tylko ta robota...może kiedyś zrobię bo wiem,ze są bardzo smaczne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 marca Idealny! wiem, ze to troche pracochlonne ale oplaca sie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń