Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle marchewkowe z drobiem

Przepis dnia 2016-02-22
Knedle marchewkowe z drobiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48060

Dodano:

Odsłon: 36027

Świetna kompozycja smakowa. To takie "pyzy" z mięsem.

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 200 g mąki
  • 1 jajko
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 100 g migdałów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 kuminu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka curry
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety razem z migdałami, kuminem, kolendrą, imbirem, czosnkiem i natką, mielimy. Mieszamy z oliwą, curry, doprawiamy solą i pieprzem.

    Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku.

    Ziemniaki i marchew tłuczemy (ostudzone), dodajemy jajko, sól, mieszamy z mąką (partiami- w zależności od rodzaju użytych ziemniaków). Wyrabiamy ciasto. Formujemy wałki o średnicy 4 cm i kroimy na 4 cm kawałki.

    Farsz formujemy w kształt orzecha włoskiego, obtaczamy ciastem. Dokładnie zlepiamy.

    Knedle gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Podajemy z cebulą podsmażoną na oliwie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń