Dania główne Przepis na:
Knedle marchewkowe z drobiem

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48060
Dodano: 12.02.2016
Odsłon: 36027
Składniki
- 300 g ziemniaków
- 300 g marchewki
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 400 g filetów z kurczaka
- 100 g migdałów
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 kuminu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżka curry
- sól, pieprz
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Filety razem z migdałami, kuminem, kolendrą, imbirem, czosnkiem i natką, mielimy. Mieszamy z oliwą, curry, doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki i marchew obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonym wrzątku.
Ziemniaki i marchew tłuczemy (ostudzone), dodajemy jajko, sól, mieszamy z mąką (partiami- w zależności od rodzaju użytych ziemniaków). Wyrabiamy ciasto. Formujemy wałki o średnicy 4 cm i kroimy na 4 cm kawałki.
Farsz formujemy w kształt orzecha włoskiego, obtaczamy ciastem. Dokładnie zlepiamy.
Knedle gotujemy w osolonym wrzątku do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z cebulą podsmażoną na oliwie.
Komentarze do przepisu (3)

BEATA1978 14 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
super :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 13 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Pomysłowe i bardzo smakowite knedelki :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 13 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Polecam, pysznie :)6 Kto głosował? | Odpowiedz