Knedle to danie uwielbiane szczególnie przez dzieci, nadziewane truskawkami, morelami lub śliwkami, polane rumianą bułką tartą i masłem, koniecznie w towarzystwie kwaśnej śmietany z cukrem. Co zrobić, by ciasto na knedle było miękkie i elastyczne? Zdradzamy przepis pochodzący z kuchni czeskiej. Połączenie gotowanych ziemniaków z twarogiem spowoduje, że uzyskasz idealną konsystencję ciasta.
Knedle – przepis na ciasto
Składniki
- 250 g tłustego twarogu (1 kostka)
- 200 g mąki pszennej
- 200 g ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki
- 250 g tłustego twarogu (1 kostka)
- 200 g mąki pszennej
- 200 g ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Etapy przygotowania
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie mocno rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia i przełóż do dużej miski. Następnie dodaj odciśnięty twaróg, mąkę, sól, olej oraz jajko. Wyrób ciasto łyżką lub ręką na jednolitą masę, aby było gładkie i sprężyste.
Wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę, oderwij fragment, uformuj rulonik i przecinaj ostrym nożem na kawałki przypominające kopytka. Z każdego fragmentu ciasta uformuj w dłoniach kulki, spłaszcz, włóż do środka ulubiony farsz, np. połówki śliwki lub truskawkę, zamknij brzegi i ponownie uformuj kulkę. Powstałe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Ugotowane knedle wyłóż na tacę lub półmisek, a gdy przestygną przełóż do garnka lub miski i polej odrobiną masła, a nie będą się sklejały. Podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 325

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 546
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 225

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 325

Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 546



Składniki
- 250 g tłustego twarogu (1 kostka)
- 200 g mąki pszennej
- 200 g ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie mocno rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia i przełóż do dużej miski. Następnie dodaj odciśnięty twaróg, mąkę, sól, olej oraz jajko. Wyrób ciasto łyżką lub ręką na jednolitą masę, aby było gładkie i sprężyste.
Wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę, oderwij fragment, uformuj rulonik i przecinaj ostrym nożem na kawałki przypominające kopytka. Z każdego fragmentu ciasta uformuj w dłoniach kulki, spłaszcz, włóż do środka ulubiony farsz, np. połówki śliwki lub truskawkę, zamknij brzegi i ponownie uformuj kulkę. Powstałe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Ugotowane knedle wyłóż na tacę lub półmisek, a gdy przestygną przełóż do garnka lub miski i polej odrobiną masła, a nie będą się sklejały. Podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami.