Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to danie uwielbiane szczególnie przez dzieci, nadziewane truskawkami, morelami lub śliwkami, polane rumianą bułką tartą i masłem, koniecznie w towarzystwie kwaśnej śmietany z cukrem. Co zrobić, by ciasto na knedle było miękkie i elastyczne? Zdradzamy przepis pochodzący z kuchni czeskiej. Połączenie gotowanych ziemniaków z twarogiem spowoduje, że uzyskasz idealną konsystencję ciasta.
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1115
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 109
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 203
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 310
Bardzo prosty w przygotowaniu mus czekoladaowy. Z dwóch składników: jabłka i...
Odsłon: 1115
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 109
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 430
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 203
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 310
Składniki
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie mocno rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia i przełóż do dużej miski. Następnie dodaj odciśnięty twaróg, mąkę, sól, olej oraz jajko. Wyrób ciasto łyżką lub ręką na jednolitą masę, aby było gładkie i sprężyste.
Wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę, oderwij fragment, uformuj rulonik i przecinaj ostrym nożem na kawałki przypominające kopytka. Z każdego fragmentu ciasta uformuj w dłoniach kulki, spłaszcz, włóż do środka ulubiony farsz, np. połówki śliwki lub truskawkę, zamknij brzegi i ponownie uformuj kulkę. Powstałe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Ugotowane knedle wyłóż na tacę lub półmisek, a gdy przestygną przełóż do garnka lub miski i polej odrobiną masła, a nie będą się sklejały. Podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami.