Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle twarogowe ze śliwkami

Knedle twarogowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2167 Ocena: 48118

Dodano:

Odsłon: 3150

)

Składniki

  • tłusty twaróg: 25 dag
  • kasza manna: 1/3 szklanki
  • masło: 1/4 kostki
  • jajka: 2
  • mąka pszenna: 1/2 szklanki
  • kilkanaście sztuk śliwek
  • cukier waniliowy: 1-2 łyżki
  • sól
  • cukier
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka umyj, rozbij oddzielając żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dosypuj powoli kaszę mannę i sól. Po chwili dodaj białka (możesz je ubić, ale nie jest to konieczne) i wymieszaj. Następnie dodawaj po porcji (dobrze zmielonego, gładkiego) twarogu oraz po łyżce mąki. Ucieraj składniki aż ciasto będzie gładkie (powinno lepić się do dłoni). Uformuj kulę, owiń folią. Schładzaj 45 minut.
    Śliwki umyj, osusz i ostrożnie usuń pestki. Z ciasta uformuj walec i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. W kawałku ciasta ułóż śliwkę, zlep, utocz w dłoniach kulkę (zwilżać przy tym dłonie zimną wodą). Wrzucaj po kilka knedli na osolony i osłodzony wrzątek. Gotuj każdą porcję knedli około 15 minut.
    Na patelni rozgrzej masło i zrumień bułkę tartą. Następnie dosyp oba rodzaje cukru i cynamon, wymieszaj. W panierce obtaczaj ciepłe knedle i od razu podawaj.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gonia32 11 października 2013 Naprawdę bardzo pyszne!! Ciasto bardzo delikatne i wbrew pozorom wystarczyło na 32 knedliczki ;) Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń