Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z bananami i żurawiną

Knedle z bananami i żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 424

Dodano:

Odsłon: 461

Knedle z owocami to ulubiona potrawa moich domowników. Słodkie banany z żurawiną to pyszne połączenie.

Składniki

  • Ciasto
  • ziemniaki ugotowane 0,5 kg
  • puree z dyni 15 dag
  • mąka pszenna 1 szkl
  • budyń waniliowy 1 szt
  • jajko 1 szt
  • sól 0,5 łyżeczki
  • Nadzienie
  • banany 2 szt
  • żurawina suszona 5 dag
  • Pozostałe produkty
  • jogurt naturalny 150 ml
  • banan 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder 1 łyżka
  • sól, cukier do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z bananami i żurawiną

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę.
    Następnie dodać pure z dyni, jajko i budyń.
    Szybko zagnieść ciasto.

  2. Rozwałkować na grubość 5-6 mm i foremką w kształcie koła wyciąć krążki.

  3. Banany obrać, pokroić w 1,5 cm plasterki. Na każdy krążek ciasta ułożyć kawałek banana i kilka sztuk suszonej żurawiny.

  4. Zawinąć wszystkie brzegi do środka i dokładnie zlepić formując kulkę. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

  5. Banana obrać, pokroić na kawałki, włożyć do głębokiego naczynia. Dodać cukier z wanilią, cukier puder i jogurt, zmiksować.
    Ugotowane knedle podawać oprószone cukrem i posypane żurawiną z dodatkiem jogurtu bananowego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń