Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 27-07-2013
knedle z troche innego ciasta
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8656
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7251
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4956
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327914
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8656
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7251
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4956
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327914
Składniki
Ser zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Dodać sól, jajko i stopniowo dodawać mąkę. Jeżeli ser jest wilgotny, dodać trochę więcej mąki (ciasto powinno mieć konsystencję ciasta ziemniaczanego). Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Zawinąć w folię, schłodzić przez około 2 godziny, można je zostawić w lodówce na całą noc.
Nastawić lekko osoloną wodę do gotowania knedli w dużym, szerokim rondlu. Morele umyć, naciąć i usunąć pestki i w ich miejsce włożyć kostkę cukru. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować cienki placuszek i otoczyć nim morele dobrze sklejając brzegi.
Układać na lekko oprószonej mąką stolnicy. Włożyć knedle do gotującej się wody i zagotować na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, obniżyć ogień i gotować 8-10 minut, aż morele będą miękkie.
Podawać gorące, polane masłem ze zrumienioną bułeczką i posypane cukrem, można też posypać je lekko cynamonem.