Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami

Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 311

Knedle te są mięciutkie, delikatne w smaku i bardzo sycące. Najbardziej lubię je polane masłem i posypane cukrem. Ale można także podać je posypane białym serem, ze śmietaną bądź z zrumienioną na maśle bułką tartą.

Składniki

  • 75 dag ziemniaków 15 dag mąki Sól Jajko 1 kg śliwek Masło Cukier
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i obieramy, a następnie przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub ucieramy na tarce.
    Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy ciasto, wałkujemy i wycinamy z niego kwadraty, w które zawijamy owoce i formujemy knedle.
    Knedle wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody i wyjmujemy, gdy wypłyną na wierzch. Knedle polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń