Knedle wyglądają uroczo i wybornie smakują. Rewelacja na talerzu, my jesteśmy zachwyceni i smakiem i wyglądem.
Knedle z fioletowych ziemniaków z młodą kapustą
Składniki
- ugotowane fioletowe ziemniaki 900 g
- ugotowana młoda kapusta z żółtym grochem ok. 260 g
- mąka ziemniaczana 150 g
- mąka pszenna ok. 25 g
- 1 żółtko
- sól
Składniki
- ugotowane fioletowe ziemniaki 900 g
- ugotowana młoda kapusta z żółtym grochem ok. 260 g
- mąka ziemniaczana 150 g
- mąka pszenna ok. 25 g
- 1 żółtko
- sól

Etapy przygotowania
Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy. Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu. Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 599
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 599



Składniki
- ugotowane fioletowe ziemniaki 900 g
- ugotowana młoda kapusta z żółtym grochem ok. 260 g
- mąka ziemniaczana 150 g
- mąka pszenna ok. 25 g
- 1 żółtko
- sól
Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy. Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu. Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.
Prosta a jaka pyszna ;-)
To jest to każdy znajdzie coś dla siebie
Po tak smacznej kanapce od razu mialoby sie energie na caly dzien!
Pysznie i ciekawie.;)
Pięknie, smacznie i kolorowo a ponoć je się oczami 👍