Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle wyglądają uroczo i wybornie smakują. Rewelacja na talerzu, my jesteśmy zachwyceni i smakiem i wyglądem.
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11203
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 339
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 389
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11203
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 339
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 389
Składniki
Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy. Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu. Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.