Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle wyglądają uroczo i wybornie smakują. Rewelacja na talerzu, my jesteśmy zachwyceni i smakiem i wyglądem.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1352
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5395
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 910
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11841
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5087
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1352
Składniki
Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy. Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu. Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.