Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z fioletowych ziemniaków z młodą kapustą

Knedle z fioletowych ziemniaków z młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10821

Dodano:

Odsłon: 3275

Knedle wyglądają uroczo i wybornie smakują. Rewelacja na talerzu, my jesteśmy zachwyceni i smakiem i wyglądem.

Składniki

  • ugotowane fioletowe ziemniaki 900 g
  • ugotowana młoda kapusta z żółtym grochem ok. 260 g
  • mąka ziemniaczana 150 g
  • mąka pszenna ok. 25 g
  • 1 żółtko
  • sól
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy.

    Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu.

    Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń