Dania główne Przepis na:
Knedle z fioletowych ziemniaków z młodą kapustą

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10821
Dodano: 06.06.2017
Odsłon: 3275
Składniki
- ugotowane fioletowe ziemniaki 900 g
- ugotowana młoda kapusta z żółtym grochem ok. 260 g
- mąka ziemniaczana 150 g
- mąka pszenna ok. 25 g
- 1 żółtko
- sól
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy.
Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu.
Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.
Komentarze do przepisu (0)