Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle wyglądają uroczo i wybornie smakują. Rewelacja na talerzu, my jesteśmy zachwyceni i smakiem i wyglądem.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3549
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422635
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2423
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336604
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3549
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422635
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2423
Składniki
Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy. Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu. Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.