Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ziemniaczane możemy nadziewać czym tylko chcemy i co akurat mamy pod ręką. Przyszedł mi smak na kapustę kiszoną, dorzuciłam jeszcze trochę grzybów suszonych i podałam knedle polane masełkiem z podsmażoną cebulą.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Składniki
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wraz z suszonymi grzybami. Następnie odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (robię dość pikantne nadzienie). Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki, formujemy okrągłe placki, nakładamy na środek nasz farsz, zlepiamy i formujemy kule. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane masłem i posypane świeżym koperkiem. Z przepisu wyszło mi 14 knedli (ale wszystko zależy od wielkości :) ).