Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z kapustą kiszoną

Knedle z kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2292

Dodano:

Odsłon: 1337

Knedle ziemniaczane możemy nadziewać czym tylko chcemy i co akurat mamy pod ręką. Przyszedł mi smak na kapustę kiszoną, dorzuciłam jeszcze trochę grzybów suszonych i podałam knedle polane masełkiem z podsmażoną cebulą.

Składniki

  • Ziemniaki - 1 kg
  • Kapusta kiszona - 700-800 g
  • Mąka - 250 g
  • Jaja - 1 szt.
  • Cebula - 1 szt.
  • Suszone grzyby leśne - kilka sztuk
  • Sól i pieprz - do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z kapustą kiszoną

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę i zagniatamy gładkie ciasto. Kapustę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wraz z suszonymi grzybami. Następnie odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem (robię dość pikantne nadzienie). Ciasto dzielmy na mniejsze kawałki, formujemy okrągłe placki, nakładamy na środek nasz farsz, zlepiamy i formujemy kule. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy polane masłem i posypane świeżym koperkiem. Z przepisu wyszło mi 14 knedli (ale wszystko zależy od wielkości :) ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń