Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z mięsem

Knedle z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2818

Dodano:

Odsłon: 8066

Podaję przepis na knedle. Przepis od dawna pojawił się w moim domu, dzięki mojej teściowej. Ciasto jest super, a farsz możemy robić przeróżny. Tutaj wersja z mięsem.Polecam knedle- są pyszne.

Składniki

  • Składniki na farsz.:
  • 1 kg. łopatki
  • 2 udka
  • przyprawy do mięsa według uznania
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól pieprz do farszu
  • Składniki na ciasto
  • 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków.
  • maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka
  • mąka pszenne do posypania
  • pół łyżeczki sol
> 6 os. 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Knedle z mięsem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części.

  2. Dodajemy tyle mąki ziemniaczanej
    ile stanowi jedna część ziemniaków.

  3. Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk

  4. Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód.

  5. Formujemy kulki.

  6. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną i pogotują się ok 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń