Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle z morelami

Knedle z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 540 Ocena: 7398

Dodano:

Odsłon: 2082

Szybki sposób na smaczny sezonowy obiad.

Składniki

  • 500 g. ugotowanych ziemniaków
  • 200 g. mąki
  • 1 jajko sól
  • sól do gotowania w/g uznania
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Knedle z morelami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać przesianą mąkę i jajko. Jeżeli ziemniaki były gotowane w słonej wodzie, nie musimy solić ciasta.
    Zagnieść, można dłonie oprószyć mąką.
    Morele najlepsze są małe, należy wypestkować.
    Dużą łyżką nabierać ciasto, spłaszczyć na desce oprószonej mąką, w środek włożyć morelę. Uformować zgrabne, okrągłe kulki. Surowe knedle układać na oprószonej mąką desce.
    Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut.
    Knedle wrzucamy do gotującej wody, po czym zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy
    ok. 5 minut.

    Ugotowane knedle możemy polać stopionym masłem z bułką tartą i posypać cukrem trzcinowym.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaja11 12 sierpnia 2019 Tak to smacznie wygląda ,że aż głodna się zrobiłam :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń