Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponujemy dzisiaj mniej znane niż knedle ze śliwkami lecz równie smaczne knedle z morelami. Są one bardzo popularne w kuchni austriackiej, ale tam owoce otacza się ciastem serowym. My zrobimy tradycyjne ciasto ziemniaczane, jak do knedli ze śliwkami. Będzie pysznie!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 859
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4485
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1097
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 483
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3458
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 859
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4485
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1097
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 483
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 3458
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników. Nastawiamy lekko osoloną wodę w dużym, szerokim rondlu. Morele myjemy, osuszamy, nacinamy, ale nie do końca i usuwamy pestki. W ich miejsce wsypujemy odrobinę cukru. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 15 części. Każdą z nich spłaszczamy w rękach i oblepiamy nią morele, dobrze sklejając brzegi. Kulamy okrągłego knedla, odkładamy na blat posypany mąką.
Gotowe knedle ostrożnie wkładamy do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały i gotujemy na dużym ogniu. Kiedy knedle wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy ogień i trzymamy je jeszcze na wolnym ogniu 8 minut.
Podajemy gorące, polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem.