Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś knedle czy jak kto woli kluski z morelami. Ciasto nie jest takie grube jak w typowych knedlach ziemniaczanych czy serowych. Samo ciasto jest przepyszne, mięciutkie, dobrze się rozwałkowuje i dobrze się klei. W takim samym cieście robię też czasem pierogi, tylko wtedy ciut cieniej je rozwałkowuję. Ciasto robię z dużym dodatkiem mąki kukurydzianej, i w tym tkwi sekret jego smaku. Morele, których użyjemy powinny być raczej małe.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1569
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231986
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5064
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1569
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231986
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5064
Składniki
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy masło pokrojone na cienkie plasterki, żółtko i sól, a następnie wlewamy mleko ( zaczynamy od 120 ml, w razie potrzeby dolewamy resztę ). Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek ( przy mniejszej stolnicy dzielimy ciasto na dwie części ) i kroimy go na kwadraty wielkości 7x7 lub 8x8 cm w zależności od wielkości moreli
Na środku każdego kwadratu kładziemy pozbawioną pestki morelę i rogi ciasta zlepiamy na samej górze. Następnie zlepiamy jeszcze boki i toczymy w dłoniach równą kulkę
Knedle gotujemy ok 4 minuty w lekko osolonej wodzie licząc od momentu ponownego zagotowania się wody
Knedle polewamy masłem podsmażonym z tartą bułką i cynamonem