Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle z morelami są przepyszne. Morele z dodatkiem słodkich daktyli to wspaniałe połączenie smaków.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 251
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21748
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1767
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 251
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21748
Składniki
Morele umyć, obrać, usunąć pestki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę pszenną, bułkę tartą i żółtko.
Białko ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ziemniakami. Szybko zagnieść ciasto, utoczyć wałeczki, pokroić na kawałki.
Z ciasta uformować placuszki, ułożyć morelę w miejsce pestki włożyć kawałek suszonej daktyli.
Dokładnie zlepić. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 12-15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, wyjmować łyżką cedzakową.
Knedle podawać oprószone cukrem trzcinowym z dodatkiem bitej śmietany.