Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś knedle z ruskim farszem . Z tego połączenia wyszedł mi doskonały obiad . Nawet nie przypuszczałam , że osiągnę taki doskonały smak .
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 50
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 50
Składniki
Ziemniaki gotujemy najlepiej dzień wcześniej.Na drugi dzień przepuszczamy przez praskę. Ze zgniecionych ziemniaków formujemy kulę , którą następnie spłaszczamy , dzielimy na 4 równe części . Jedną część wyjmujemy a zamiast niej wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Tyle aby wypełniła miejsce ziemniaków. Dodajemy jajko i szczyptę soli . Zagniatamy na jednolitą masę . Jeżeli ciasto jest zbyt klejące podsypujemy jeszcze mąką i nadal zagniatamy. Farsz : Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy pokrojony w kostkę boczek a po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę . Podduszamy na małym ogniu około 10 minut . Twaróg wkładamy do wyższego naczynia i zgniatamy widelcem lub specjalnym tłuczkiem. Dodajemy przestudzony boczek z cebulą mieszamy z twarogiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Z ciasta odrywamy kawałeczek ciasta , tyle aby zrobić kulkę , spłaszczamy delikatnie oprószając mąką . Na środek nakładamy porządną łyżeczkę farszu i dokładnie zamykamy zaklejając brzegi i tworząc kulkę . Układamy na oprószonej mąką desce lub tacy . Ja zrobiłam knedle dość duże , dlatego troszkę je spłaszczyłam aby skrócić czas gotowania . Robimy tak do wykończenia farszu i ciasta . Już podczas tworzenia knedli , wstawiamy spory garnek z wodą . Solimy wodę , około 2 łyżeczki soli na 3 litry wody . Dodaję również około łyżki oleju . Knedle wkładamy na gotującą się wodę . Jeśli opadną na dno , musimy delikatnie przemieszać je drewnianą szpatulą . Od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody , gotujemy na małym ogniu około 5 minut . Knedle wyjmujemy sitkiem i układamy na tacy lub talerzu wysmarowanym olejem. Podając , polewamy drobno krojoną cebulą podduszoną na oleju .