Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne knedle z ciasta ziemniaczanego z truskawką w środku
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3773
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 622
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3815
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ostudzone mielimy w maszynce lub po prostu ubijamy łyżką do robienia puree
Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, szczyptę soli i szczyptę cukru
Zagniatamy ciasto ( może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej mąki, ale to zależy od ziemniaków)
Z ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego płaskie placuszki, w które owijamy wcześniej umyte i pozbawione szypułek truskawki. Każdą z truskawek zanurzamy też wcześniej w cukrze. Z ciasta i truskawek formujemy okrągłe knedle
Tak przygotowane knedle wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia ok. 5 minut Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy polane tartą bułką z masłem i posypane cukrem
Uwaga! Knedle należy przygotować bezpośrednio przed podaniem, bo przygotowane wcześniej i czekające na ugotowanie lubią się rozpływać ( tz. ciasto staje się bardzo miękkie, ciągliwe i trudno jest uratować takie knedle )