Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam to proste danie, zwłaszcza latem:))
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 22
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 779
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 919
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 225
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 601
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 22
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 779
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 919
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 225
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 601
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Pozostawiamy do delikatnego przestygnięcia. Do letnich ziemniaków wbijamy 2 jajka i dodajemy ok 300 g mąki. Wyrabiamy ciasto, jeżeli jest bardzo rzadkie (zależy od ziemniaków) podsypujemy mąką. Aczkolwiek ciasto i tak będzie nam się lepić do dłoni, dlatego przy formowaniu klusek, również maczamy ręce w mące. Truskawki myjemy, urywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy i na środku układamy truskawkę, zlepiamy ciasto i formujemy kulki. W garnku gotujemy osoloną wodę z dwoma łyżkami oliwy, aby kluski nam się nie zlepiały, wrzucamy je na wrzątek, po tym jak wypłyną na powierzchnię gotujemy ok 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podajemy z ulubionymi dodatkami:) U mnie z jogurtem i przygotowaną polewą truskawkową. Smacznego!