Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy wspominam dzieciństwo, często przywołuję myślami to, co wtedy najbardziej lubiłam. Jedną z takich potraw niewątpliwie były knedle. Ba! Nie były, bo one nadal są w mojej czołówce ;) Uwielbiam z każdym nadzieniem, ale truskawki są numerem jeden!
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 211
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 118
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27928
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 211
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 118
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27928
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości z łyżeczką soli. Odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. Studzimy pod przykryciem, by nie obeschły z wierzchu. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli, a później stopniowo mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto i jak tylko przestaje się kleić do rąk, to odstawiamy mąkę. Im jest jej mniej, tylko knedle są smaczniejsze, lżejsze i bardziej delikatne. Oprószonymi mąką dłońmi odrywamy po odrobinie ciasta, formujemy na cienki placek o śr. ok 7-8cm, na środku układamy truskawkę i zlepiamy. W dłoniach nadajemy mu okrągły kształt. Gotowego knedla układamy na tacce oprószonej mąką, by się nie przykleił. Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2½ (większe 3) minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy samym roztopionym masłem lub masłem z bułką tartą. Knedle smakują też rewelacyjnie z kwaśną śmietaną i odrobiną cukru.