Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 623
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1853
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 396
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 623
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1853
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 396
Składniki
Obrane z szypułek, umyte i osuszone truskawki przekładamy do miski i posypujemy cukrem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając knedlom kulisty kształt. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem lub śmietaną i posypujemy cukrem.