Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie.
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 714
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 107
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2627
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 714
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 107
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 2627
Składniki
Obrane z szypułek, umyte i osuszone truskawki przekładamy do miski i posypujemy cukrem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając knedlom kulisty kształt. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane roztopionym masłem lub śmietaną i posypujemy cukrem.