Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to proste szybkie danie, mogą być z różnymi owocami ,moje są z truskawkami. Podawane na różne sposoby polane masłem i posypane cukrem jak również polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, czy z masłem i bułką tartą jak kto lubi.
garnek, łyżka cedzakowa, miska, ręcznik papierowy, praska,
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 30
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3521
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 116
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 844
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 30
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3521
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 116
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 844
Składniki
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule. Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5 - 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli. Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze.