Do góry

Dania główne Przepis na:

knedle z wisniami i slodka tarta bulka

knedle z wisniami i slodka tarta bulka

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 5262

Dodano:

Odsłon: 3347

mieciutkie i pyszne

Składniki

  • ziemniaki, 800g
  • jajko, 1 szt
  • maka, ok 200g (ile "wciagna" ziemniaki)
  • WISNIE, 200g
  • cukier, 50g + 100g do bulki tartej
  • olej, 4 lyzki
  • bulka tarta, 6 lyzek
  • sol, wg uznania
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
knedle z wisniami i slodka tarta bulka

Przygotowanie

  1. ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie, rozgniesc je i wystudzic. do zimnych ziemniakow dodac jajko i wyrobic reka. gdy masa bedzie jednolita, wsypywac powoli make, tyle, az ciasto przestanie kleic sie do rak (nie mzoe byc zbyt twarde).

  2. z ciasta odrywac kawalki wielkosci malego jablka, rozgniesc w dloni na placek, nadziewac wisniami zmieszanym z cukrem, zakleic i formowac kule. gotowac w osolonej wodzie, po wyplynieciu na powierzchnie gotowac ok 3-4 min.

  3. slodka bulka tarta: bulke wymieszac z olejem, podgrzac, kiedy zapach zacznie byc intensywny zestawic z gazu, wsypac 100g cukru, wymieszac. tak przygotowana bulka tarta posypac knedle.

  4. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń