Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam serdecznie ;)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2405
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4552
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1625
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 494
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2405
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4552
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1625
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 494
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić.
W między czasie wymyć śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.Masło stopić w rondelku, dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć.
Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.
Stolnicę oprószyć mąką. Masę wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę.
Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z masełkiem i bułką bądź z cukrem i śmietana.