Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam. Polecam serdecznie ;)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3862
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414838
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2407
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3862
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414838
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2407
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dokładnie wystudzić.
W między czasie wymyć śliwki, wyciągnąć pestki i dobrze wysuszyć.Masło stopić w rondelku, dodać bułkę tartą i chwilkę podsmażyć.
Gdy ziemniaki będą już zimne zmielić je w maszynce.
Stolnicę oprószyć mąką. Masę wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę.
Wodę na knedle osolić i gdy będzie się gotować włożyć knedle, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z masełkiem i bułką bądź z cukrem i śmietana.