Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24801

Dodano:

Odsłon: 12503

Moje smaki dzieciństwa! Uwielbiam knedle ze śliwkami i mogłabym je jeść przez cały rok :D Umiarkowanie w jedzeniu przy nich odchodzi w zapomnienie... ;) Do tego roztopione masełko, odrobina cukru oraz kwaśna śmietana i moje kubki smakowe szaleją :D Dzisiaj zapraszam na smakowite i proste w przygotowaniu knedelki z ciasta, które w moim domu króluje od lat. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i rozpływa się w ustach wraz ze śliwkowym wnętrzem :D Serdecznie polecam :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • sól do smaku
  • DODATKI:
  • śliwki
  • cukier
  • roztopione masło
  • kwaśna śmietana
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Następnie na stolnicę dodajemy obie mąki, ziemniaki, jajko i żółtko oraz ostudzone ziemniaki i siekamy wszystko nożem, zagniatamy, rozwałkowujemy, a następnie formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.

  2. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę, do środka wkładamy śliwę (małą węgierkę lub pokrojoną większą śliwkę), podsypujemy ją odrobiną cukru i formujemy knedelki.

  3. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 8 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

  4. Gotowe knedelki polewamy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń