Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni obiad na słodko? To mogą być wyłącznie knedle ze śliwkami. Delikatne ciasto, skrywające przepyszne, owocowe nadzienie. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się takiej propozycji.
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 119
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 243
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 779
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 422
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 569
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 119
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 243
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 779
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 422
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 569
Składniki
Na samym początku umyj dokładnie ziemniaki, następnie je obierz i ugotuj w wodzie, która powinna zostać osolona. Gdy będą już gotowe, odcedź je i rozgnieć praską, a następnie ostudź.
Śliwki umyj i oczyść, później nadkrój je w taki sposób, aby usunąć pestki. Połówki owoców powinny nadal pozostać połączone. Do ich środka wsyp szczyptę cynamonu i z ¼ łyżeczki cukru pudru.
Wróć do ziemniaków. Wyłóż je na mące, następnie dodaj jajko, szczyptę soli i zacznij łączyć wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę. Możesz dodać 150 g mąki lub trochę mniej. Im jej więcej, tym Twoje knedle będą bardziej miękkie.
Z utworzonego ciasta, formuj kulki, a później rozpłaszcz je na dłoni. W ten sposób powstanie z nich placek. Ciastko przy śliwce powinno być cienkie.
Na środku placka ułóż śliwkę i zalep dokładnie brzegi. Ponownie z całości uformuj kulkę. Tak stworzone knedle ułóż na stolnicę lub talerz. Nie zapomnij oprószyć powierzchni mąką.
Do garnka wlej dużo wody, następnie ją posól i ugotuj. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć knedle. Gdy woda znowu się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj knedle przez ok. 5 minut, gdy wypłyną na wierzch. Knedle wyciągnij specjalną łyżką i wyłóż na talerze. Odlej z nich wodę, która pojawi się na talerzach.