Knedle ze śliwkami
Składniki
- Śliwki - 25 dag
- Ziemniaki - 60 dag
- Mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
- Jajko kurze - 1 szt
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Cukier - 4 łyżki
- Szczypta soli
Składniki
- Śliwki - 25 dag
- Ziemniaki - 60 dag
- Mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
- Jajko kurze - 1 szt
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Cukier - 4 łyżki
- Szczypta soli

Potrzebne przybory kuchenne
stolnica
Etapy przygotowania
Ziemniaki obrać, ugotować. Wystudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Uformować wałek, pociąć na 3 cm paski, rozklepać na kółko. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić, ułożyć na ciasto.

Na każdą śliwkę wsypać trochę cukru około 1/4 łyżeczki, zlepić brzegi , uformować kulkę.

W garnku zagotować wodę , wrzucić knedle, gotować 4 - 5 minut od wypłynięcia, odcedzić. Podawać jak kto lubi , polane wysmażoną lub bitą śmietaną.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 136

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 325
Ostatnio komentowane przepisy

Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 136

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 325



Składniki
- Śliwki - 25 dag
- Ziemniaki - 60 dag
- Mąka pszenna - 1 1/2 szklanki
- Jajko kurze - 1 szt
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Cukier - 4 łyżki
- Szczypta soli
Ziemniaki obrać, ugotować. Wystudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Uformować wałek, pociąć na 3 cm paski, rozklepać na kółko. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić, ułożyć na ciasto.
Na każdą śliwkę wsypać trochę cukru około 1/4 łyżeczki, zlepić brzegi , uformować kulkę.
W garnku zagotować wodę , wrzucić knedle, gotować 4 - 5 minut od wypłynięcia, odcedzić. Podawać jak kto lubi , polane wysmażoną lub bitą śmietaną.