Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki, śliwki, śliwki. Pyszności :D Porada: Ciasto na knedle należy wyrabiać możliwie KRÓTKO, tylko do połączenia składników. Im krócej wyrabiane ciasto tym delikatniejsze.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 78
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
Umyte śliwki wydrylowałem, ziemniaki ugotowałem i wystudziłem. Lekko ciepłe przepuściłem przez praskę (ciepłe łatwiej się przeciska). Ziemniaki wymieszałem z mąkami na jednolitą masę.
Ciasto podzieliłem na 3 części. Z takiego kawałka utoczyłem walec i odcinając po kawałku robiłem z nich placki. Połówkę śliwki kładłem na stolnicę, sypałem do niej odrobinę cukru i przykrywałem plackiem. Taki placek na śliwce, łatwo jest zamknąć na "plecach" tworząc kulę.
Z podanej ilości produktów wyszło mi 17 knedli, moja mama pewnie zrobiłaby ze 20... Do gotującej wody wkładałem knedle, po wypłynięciu gotowałem 5 minut. Polewałem je jogurtem naturalnym.
W domu rodzinnym, mama robiła zasmażkę z bułki tartej na maśle. Było pyszne.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem odrobinę kurkumy obniżającej cholesterol