Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy jest coś bardziej kuszącego niż pyszne knedle ze śliwkami? Te delikatne, pulchne kulki na bazie twarogu wypełnione soczystym wnętrzem to prawdziwa uczta dla podniebienia. A gdy dołączymy do tego talent Ewy Wachowicz, mamy pewność, że czeka nas niezapomniane doświadczenie kulinarne. Ewa Wachowicz jest znana z tego, że często sięga po smaki dzieciństwa, nierzadko jednak dodaje do nich nowatorski akcent. Tym razem postanowiła obtoczyć knedle w posypce orzechowej, uzyskując niesamowitą chrupkość, a także podać potrawę w aksamitnym sosie. Aby czerpać przyjemność z dania w środku zimy, sięgnij po mrożone śliwki lub suszone morele.
Polecam.
Odsłon: 361
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1285
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 534
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1921
Polecam.
Odsłon: 361
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1285
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 534
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1921
Składniki
Pracę zacznij od zrobienia sosu. Umyj śliwki, przetnij na pół, wyjmij pestki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka, dodaj (na początek) łyżkę cukru, miodu lub syropu klonowego, sok z cytryny i wnętrze połowy laski wanilii. Włącz palnik i podgrzewaj, aż cukier się rozpuścił. Następnie trzymaj owoce na średnim ogniu przez kilkadziesiąt minut (mieszają od czasu do czasu), aż się rozpadną i nabiorą konsystencji musu. Aby uzyskać większą gładkość, zmiksuj sos blenderem i w razie potrzeby dodaj więcej cukru.
Przejdź do wykonania ciasta. Na początku odciśnij twaróg. Dla ułatwienia możesz włożyć go do czystej ściereczki i mocno skręcić jej boki, by nadmiar płynu wyciekł. Przełóż biały ser do miski, następnie dodaj całe jajka oraz połowę wnętrza laski wanilii. Całość zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier, masło, sok z cytryny i bułkę tartą. Wymieszaj ciasto łyżką lub ręką, aby stało się jednolite i gładkie. Miskę z ciastem zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotuj panierkę. W garnku lub na patelni stop masło, dosyp cukier i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Na koniec dodaj drobno posiekane lub mielone orzechy i podsmażaj (mieszając), aż panierka stanie się złocista. Śliwki, umyj, przekrój na połowy, lekko oprósz cukrem i odłóż.
Ze schłodzonego w lodówce ciasta odrywaj równe fragmenty, formuj kule, lekko spłaszcz i do środka wkładaj śliwki. Naciągnij brzegi ciasta, by zakryły owoce i ponownie formuj kule. Gotuj knedle w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia, po czym – jeszcze gorące – obtocz w panierce i podawaj polane sosem.