Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Knedle ze śliwkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 987 Ocena: 27073

Dodano:

Odsłon: 4628

Propozycja na smakowite i delikatne knedle ze śliwkami i cynamonem. Danie jest bardzo pożywne, a co najważniejsze przenosi nas w smaki dzieciństwa i rozpieszcza kubki smakowe :)

Składniki

  • 650 g obranych ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • śliwki węgierki
  • cynamon
  • cukier trzcinowy
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Knedle ze śliwkami i cynamonem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

    Następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z serem białym i łączymy oba składniki.

    * Najlepiej zrobić to dzień wcześniej i wstawić masę serowo - ziemniaczaną do lodówki. Knedelki ze schłodzonych ziemniaków wychodzą najlepsze.

  2. Śliwki węgierki rozkrajmy i pozbawiamy pestek.

    W moździerzu mieszamy ze sobą 3 łyżeczki cukru trzcinowego i 1 łyżeczkę cynamonu, a powstałą mieszanką obsypujemy wnętrze śliwek.

  3. Ze środka masy serowo - ziemniaczanej wybieramy jej część, a w puste miejsce wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól do smaku oraz wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto.

  4. Ciasto rolujemy podsypując je delikatnie mąką i porcjujemy na około 3 cm kawałki.

  5. Z każdej porcji formujemy kulę, którą rozpłaszczamy. Na środku układamy śliwkę, zakrywamy ją masą i ponownie formujemy kulę.

    * Najlepsze do knedli są śliwki węgierki. Jeśli mamy większe śliwki, to do przygotowania knedli użyjmy ich połowy przekrojonej na pół (dwóch ćwiartek). Tym razem zrobiłam knedle z 3/4 śliwek węgierek i 1/4 dużych śliwek - obie wersje są pyszne.

  6. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem łyżeczki masła i gotujemy około 5 minut od ich wypłynięcia.

  7. Knedle wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej, odstawiamy je, aby odciekły z wody, polewamy masłem i podajemy z ulubioną okrasą i dodatkami. Polecam jogurt grecki lub kwaśną śmietanę.

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Attaga08 06 października 2015 Na pewno są mniamniuśne, to kiedy mogę się wprosić na pyszniaste knedelki ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 25 września 2015 Smaki dzieciństwa...tego się nie zapomina. Robię często, tylko dodaję do śliwek zamiast zwykłego cukru, cukier waniliowy , no i oczywiście cynamon. :) Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 24 września 2015 Kasiu, przepyszne <3 Też kiedyś robiłem z serem,w smaku są delikatniejsze od klasycznych (które też uwielbiam). Czasami warto "utrzeć nosa" stereotypom, bez tego kuchnia byłaby nudna. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 24 września 2015 jakie pychotki,aż ślinka leci :) i jak tu schudnąć? Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Macio 24 września 2015 Chciałem zapytać, jaka idea przyświeca dodawaniu sera do ciasta? Zawsze robiłem knedle wg klasycznego przepisu, tzn. ciasto z ugotowanych ziemniaków i mąki pszennej, z dodatkiem jaja. Co poprawi dodanie sera? Będą się lepiej dawały formować, nie będą pękać, a może smak będzie lepszy (w to akurat wątpię)? :)
Pozdrawiam,
Maciek
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 24 września 2015 o rany, jakie piękne ... idealne :-) uwielbiam knedle ze śliwkami mmmm :-) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń