Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle ziemniaczane można podawać na wiele sposobów. Na słodko, np. z owocami, polane śmietaną czy masłem, i na wytrawnie, np. z farszem serowym czy mięsnym. Te wytrawne idealnie komponują się z sosami i surówkami lub omaszczone podsmażoną słoninką czy boczkiem z cebulką. Z każdą postacią knedli sprawdzi się zrumieniona na maśle bułka. Choć ich przyrządzenie wymaga trochę czasu, warto go poświecić
nóż, deska do krojenia, duży garnek, praska do ziemniaków, patelnia, maszynka do mielenia mięsa
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 815
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 109
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 81
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 815
Przepis dnia
Świąteczne ciasto korzenne przygotowane bez dodatku jajek, mleka i białego cu...
Odsłon: 151
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 109
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 81
Składniki
Obrane ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę, odstawić do odparowania i przestudzenia.
Dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, odrobinę soli, wyrobić ciasto w miarę szybko i sprawnie. Z ciasta formować małe placuszki, nakładać farsz z mięsa, zlepiać, wyrabiać kulki. Wrzucać na gotującą, lekko posoloną wodę z dodatkiem oleju. Delikatnie zamieszać, aby knedelki nie przywarły do dna. Gotować do wypłynięcia na powierzchnie. Wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej, ułożyć na talerzu i polać podsmażoną na maśle bułką tartą.
Przygotowanie farszu: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu lub maśle. Mięso zmielić razem z cebulą, dodać sól i pieprz do smaku. Jeżeli mięso wydaje się zbyt suche, można dolać odrobinę bulionu.