Dania główne Przepis na:
Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3552
Dodano: 06.09.2017
Odsłon: 7150
Składniki
- Ziemniaki- 1 kg
- mąka pszenna- 2 szklanki
- jajka- 3 szt.
- Sól
- Śliwki węgierki- ok. 15 szt.
- Cynamon
- cukier waniliowy
- Masło- do polania
- Cukier
- Płatki migdałowe
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Umyte ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Lekko wystudź. Obierz. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj wałek (o średnicy 3-4 cm). Wałek podziel nożem na mniejsze części. Śliwki umyj, pozbaw pestek. Środek każdej śliwki posyp szczyptą cukru waniliowego i szczyptą cynamonu. Z kawałków ciasta formuj placuszki. Na środek kładź po 1 śliwce. Zlep ciasto formując kulę. Knedle gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku. Knedle podaj polane roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi.
Komentarze do przepisu (0)