Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie knedle robiła moja babcia, robiła moja mam. Robię więc i ja. Proste w wykonaniu, rewelacyjny smak. Polecam!!!
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2726
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 720
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 69
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2726
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1254
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 720
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 69
Składniki
Umyte ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Lekko wystudź. Obierz. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj wałek (o średnicy 3-4 cm). Wałek podziel nożem na mniejsze części. Śliwki umyj, pozbaw pestek. Środek każdej śliwki posyp szczyptą cukru waniliowego i szczyptą cynamonu. Z kawałków ciasta formuj placuszki. Na środek kładź po 1 śliwce. Zlep ciasto formując kulę. Knedle gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku. Knedle podaj polane roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi.