Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie knedle robiła moja babcia, robiła moja mam. Robię więc i ja. Proste w wykonaniu, rewelacyjny smak. Polecam!!!
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 699
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1012
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2029
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 699
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1012
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2029
Składniki
Umyte ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Lekko wystudź. Obierz. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj wałek (o średnicy 3-4 cm). Wałek podziel nożem na mniejsze części. Śliwki umyj, pozbaw pestek. Środek każdej śliwki posyp szczyptą cukru waniliowego i szczyptą cynamonu. Z kawałków ciasta formuj placuszki. Na środek kładź po 1 śliwce. Zlep ciasto formując kulę. Knedle gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku. Knedle podaj polane roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi.