Do góry

Dania główne Przepis na:

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Przepis dnia 2017-09-09
Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 4063

Dodano:

Odsłon: 7862

Takie knedle robiła moja babcia, robiła moja mam. Robię więc i ja. Proste w wykonaniu, rewelacyjny smak. Polecam!!!

Składniki

  • Ziemniaki- 1 kg
  • mąka pszenna- 2 szklanki
  • jajka- 3 szt.
  • Sól
  • Śliwki węgierki- ok. 15 szt.
  • Cynamon
  • cukier waniliowy
  • Masło- do polania
  • Cukier
  • Płatki migdałowe
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Knedle ziemniaczane ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Umyte ziemniaki ugotuj do miękkości w mundurkach. Lekko wystudź. Obierz. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj wałek (o średnicy 3-4 cm). Wałek podziel nożem na mniejsze części. Śliwki umyj, pozbaw pestek. Środek każdej śliwki posyp szczyptą cukru waniliowego i szczyptą cynamonu. Z kawałków ciasta formuj placuszki. Na środek kładź po 1 śliwce. Zlep ciasto formując kulę. Knedle gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedź na sitku. Knedle podaj polane roztopionym masłem, posypane cukrem i płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń